V Praze se volil Mistr výčepní 2015


Číst
Restaurace U Libora

Praha - V silné konkurenci desítek hostinských regionálního kola soutěže Gambrinus Mistr výčepní pro Prahu a její východní okolí zaujal ve středu porotu svým umem a přístupem nejvíce vítězný Martin Svoboda z pražské restaurace U Pecků. Na druhém, respektive třetím místě skončily dvě ženy, Blanka ŠaichováMichaela Janovová, obě ze sázavské restaurace U Libora.

Odměnou je pro ně nejen pozvánka do republikového finále a sud piva Gambrinus, ale zejména vynikající pověst, kterou získali pro své „domovské" restaurace.

Letošní ročník soutěže o nejlepší výčepní či výčepního piva Gambrinus v České republice zná další z finalistů, kteří se utkají o nejvyšší stupínek 26. března na republikovém finále v Plzni. Z každého z osmi regionálních kol postupují tři nejlepší. V pražské restauraci U Zábranských se jimi stali Martin Svoboda z pražské Restaurace U Pecků a Blanka šaichová a Michaela Janovová, obě ze sázavské restaurace U Libora.


Martin Svoboda, který se v oboru pohybuje již více než dvacet let, neskrýval nad svým vítězstvím úžas. „Bylo to pro mne velké překvapení, protože konkurence a to zejména ženská, byla dnes velice silná," řekl. Vítězství hodlá podle svých slov zapít Gambrinusem nejen se svou kolegyní v práci, ale také s kamarády, se kterými chodí hrát futsal.

Teoretické i praktické znalosti

Všichni účastníci museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. V písemném testu se ověřovaly vědomosti o výrobě nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo.

Skutečným vrcholem soutěžního dne ale byla praktická část. Divácky atraktivní zkouška zahrnovala nejen řádný oplach sklenice a přípravu výčepních kohoutů, ale zejména různé styly čepování včetně „na dvakrát" a „na hladinku". Samozřejmostí bylo správné servírování půllitrů.

„Drtivá většina soutěžících dokázala, že krásné řemeslo výčepního je v dobrých rukou a že poctivá péče o pivo z českých hospod a restaurací nejen že nevymizela, ale naopak je na stále vyšší úrovni. Všem, kteří se přihlásili, blahopřeji," uvedl dlouholetý sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

„Pivovar Gambrinus podporuje všechny výčepní, kteří se chtějí ve svém řemesle dále zdokonalovat. Jejich přístup k pivu je pro správný požitek z napití rozhodující," připomněl známou pravdu, že sládek pivo vaří, ale až hostinský ho dělá.

Zvyšování úrovně české pivní kultury

Nejen soutěží Mistr výčepní, ale také školeními výčepních přispívá Gambrinus ke zvyšování úrovně české pivní kultury. Navíc, aby přivedl Čechy zpět do hospod, uvedl předloni na trh Gambrinus Nepasterizovaný 10. Jedinou desítku v portfoliu, která je k dostání výhradně čepovaná.

Díky mikrofiltraci je Gambrinus Nepasterizovaný 10 maximálně svěží, uchovává si chuťovou plnost, chmelové aroma i křišťálovou jiskrnost. Toto pivo také zvítězilo v letošním ročníku soutěže Zlatý soudek Pivex 2015 v kategorii světlých výčepních piv.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo více než 300 výčepních z celé České republiky. Z osmi regionálních kol postupují vždy tři nejúspěšnější do národního finále. Výkony soutěžících hodnotí tříčlenná odborná porota a jednotliví přihlášení musí prokázat jak znalosti teoretické v písemném testu, tak samozřejmě co nejlépe absolvovat praktickou část soutěže.

http://www.denik.cz/praha/v-praze-se-volil-mistr-vycepni-2015-uspel-by-hospodsky-z-vaseho-podniku-20150219-z71o.html

 

PixelBrothers
Powered by Pixel Brothers