Užijte si skvěle načepované pivo


Číst
Restaurace U Libora

Jak poznáte správně načepované pivo?

  • Pivní sklenice: čistá a chladná
  • Pivní pěna: smetanově hustá, bez bublin a po napití by měla ulpívat na skle
  • Výška pěny: 3 - 3,5 cm
  • Optimální teplota: 7° C

Může stejné pivo chutnat pokaždé jinak?

Čepování může ovlivnit charakter pěny, říz a teplotu piva

  • NADVAKRÁT - Nejčastější způsob čepování, při němž se nejprve načepuje vysoká pěna a pod ní se na druhý zátah načepuje doplňující pivo.
  • HLADINKA - Jde o rychlý způsob čepování, kdy je pivo načepováno na jeden zátah. Pivo si zanechává jedinečný říz a čerstvost.
  • ŠNYT - Druh čepování používaný při degustacích, kdy je naplněna pouze část sklenice. Má bohatou pěnu a jemnější říz.
  • MLÍKO - Do sklenice je načepována pouze pěna, pivo tak má nízký obsah oxidu uhličitého a je tak jemnější. Kouzlo se projeví, je-li vypito hned po načepování.
  • ČOCHTAN - Do sklenice je načepováno pouze pivo bez pěny. Pivo má vyšší říz, avšak kvůli absenci pěny rychleji oxiduje, a proto je nejlepší ho vypít rychle po načepování.

Jak degustovat pivo?

Zapojte své smysly a objevte...

  • KRÁSU PIVA - Držte sklenici proti světlu a pečlivě prozkoumejte barvu. Od slámové po sytě zlatou, od rubínově hnědé po černou. Podívejte se na konzistenci a barvu pěny.
  • VŮNI PIVA - Zavřte oči a s dlouhým nádechem k pivu přivoňte. Chvilku počkejte, protože některé vůně potřebují čas, aby se rozvinuly.
  • CHUŤ PIVA - Nakonec se napijte, pivo nechte přejít od špičky jazyka přes patro dolů hrdlem a vnímejte chuť, která po pivu zůstává.
PixelBrothers
Powered by Pixel Brothers